Informasjon

Vi har begynt med omplassering av marsvin i Sandefjord, dette innebærer at vi tar imot marsvin som har behov for det og omplasserer de videre til nye, gode hjem.
Etter å ha drevet med oppdrett i noen år har vi stadig fått spørsmål om vi har mulighet til å ta imot omplasseringsmarsvin også. Det har vi ikke hatt da man må være registrert hos Mattilsynet. Vi syntes det stadig var trist å måtte takke nei, så etter å ha tenkt nøye gjennom det valgte vi å registrere oss hos Mattilsynet og vi kan nå drive omplassering.
De fleste vi får inn er marsvin som har hatt det veldig godt i forrige hjem, og som er helt friske. Den vanligste grunnen til at de må omplasseres er derfor fordi eier ikke kan ha de mer. Det finnes mange grunner for dette – f.eks. nyoppstått allergi, endret livssituasjon etc.
Å drive omplassering er ingen lett jobb. Siden vi er godt vant til marsvin fra oppdrettet vårt er ikke det i seg selv noe problem, men marsvin krever mye. Og omplasseringsmarsvin krever enda mer av oss. Når vi får inn omplasseringsmarsvin blir det fylt ut et skjema om marsvinene der alt forrige eier vet om de fylles ut. På bakgrunn av denne gjøres det en vurdering av hvilke hjem de kan passe til, men den siste vurderingen gjør vi selvsagt selv. Vi koser de mye, observerer dem i ulike situasjoner – f.eks. Når barn koser med de, under kloklipp/pelsstell og hvordan de oppfører seg sammen og mot oss i buret. De blir her også en bestemt periode slik at vi får observert dem ordentlig. Det er viktig at det blir riktig hjem til riktige marsvin. I tillegg er det det økonomiske aspektet. Mange tenker at siden vi har et adopsjonsgebyr får vi dekket utgifter, men det er så langt fra riktig, det koster oss både penger og tid. De skal ha pellets av god kvalitet, høy av god kvalitet, grønnsaker hver dag, rent bur, utstyr osv. Og dette er langt fra gratis.
De fleste vegrer seg for å ta imot omplasseringsmarsvin. Det er litt trist, men tildels også forståelig. Når man kjøper fra en oppdretter får man med stamtavle, og oppdretter har oftest god kunnskap om linjene. I tillegg får man de gjerne når de er unge, og man kan «forme» de selv.
Det vil jeg si er positivt for de som vet hva de begir seg ut på. To unge marsvin krever mer av de nye eierene enn to voksne, trygge omplasseringsmarsvin. Man starter helt fra starten – og det krever mye av de uerfarne eierene. Marsvinunger er veldig søte når de er små, men de vokser fort!
Når det gjelder trygge, voksne omplasseringsmarsvin vet man hva man får. Man får en god beskrivelse av hvordan de er, de sitter gjerne mer rolig enn de små på fanget, og man hjelper ikke bare to marsvin – men fire! Man hjelper de man henter her, og man lager plass til to nye.
For de fleste vanlige hjem passer det perfekt med to omplasseringsmarsvin.
De som velger å ta imot omplasseringsmarsvin fra oss får akkurat samme oppfølging som hvem som helst andre – det er en selvfølge for oss og en trygghet for de nye hjemmene. De vet at de kan ringe eller sende melding når som helst og om hva som helst.
Vi forsøker å hjelpe alle som tar kontakt. Dessverre er det flere som tar kontakt enn vi har kapasitet til, og vi må derfor prioritere etter hvor mye det haster. Vi har mange på venteliste for å komme inn, og det blir nok flere.
Vi håper denne teksten gjør det litt lettere å forstå hva vi driver med, og vi håper det ikke er like skummelt å ta imot to omplasseringsmarsvin. For som sagt er de fleste friske, fine marsvin som kan leve i mange år til – og de trenger et godt hjem de også, akkurat som de små. Spesielt nå før jul har vi plassmangel, det er mange som har behov for å omplassere marsvina sine før julen setter igang. Det er trist å måtte takke nei, men vi er nødt til å begrense oss. Og håpe at det dukker opp riktige eiere til omplasseringsmarsvina også – slik at vi kan hjelpe enda fler og ta imot de som trenger det 🙂 Vi har også fått på plass grasrotandel noe som forhåpentligvis vil hjelpe oss på sikt.
Vi har en side på facebook om omplasseringen vår, den heter Sandefjord Zoo omplassering – følg oss gjerne her:

https://www.facebook.com/sandefjordzoo/?fref=ts
Vår grasrotandel er her, bytt gjerne til oss: https://www.norsk-tipping.no/grasrotandelen#search=987661313

 

Betingelsene for å kjøpe dyr herifra er likevel de samme:

Skulle det skje noe og man ikke kan ha dyra mer ønsker jeg å bli kontaktet og jeg skal få muligheten til å få de tilbake.
De blir solgt med et infohefte og livslang oppfølging fra meg. 🙂

De selges to og to med mindre du har et fra før av, marsvin skal alltid ha artsfrender å være med. De skal aldri være sammen med kaniner.

Har du ikke erfaring med marsvin fra før av går dette helt fint, en gang må være den første. Jeg bistår mer enn gjerne med alt dere måtte lure på.

Marsvina får med seg:

-En pose overgangsfòr (Oxbow, Care+, JR Farm eller liknende, spørs hva dyret er vant til)
-Stamtavle dersom dyret har det (Riktignok svært sjeldent at omplasseringsdyr har det)
-Litt Critical Care
-Engangssprøyte (til Critical Care)
-En pose høy marsvinet er vant til
-Infohefte
-Gratis kloklipp livet ut
-Kremer til å smøre ører/ labber med
-Klosaks
-Veiledning for hvordan man klipper klør
-Og en liten tyggeleke
-Dyrepass til en symbolsk sum

Kjøper må skrive under på en standardkontrakt fra Forbrukerrådet. Ta gjerne kontakt dersom du ønsker å lese igjennom denne avtalen på forhånd.

På grunn av denne kontrakten, og fordi jeg ønsker at voksne skal ha hovedansvaret, selger jeg ikke marsvin til noen under 18 år.

Ta gjerne kontakt for en marsvinprat, og fortell litt om deg selv.
Vil gjerne at du tar med følgende i første epost slik at det slipper å bli misforståelser:

-Hvilke marsvin du er interessert i, evt kjønn hvis ikke du har bestemt deg for konkrete marsvin
-Hvordan dyrene vil få det, send gjerne bilde av buret og fortell hva slags utstyr du har/har planer om å skaffe, og hva slags kosthold de vil få slik du har planlagt det.
-Hvor du bor. Grunnen til dette er at jeg er mye ute og reiser, og det kan godt være jeg skal den veien i nærmeste fremtid. Dermed slipper du å hente marsvinene her, såfremt jeg skal den veien.
-Skal marsvinet brukes til kos, avl eller utstilling?
-Tidligere erfaring med marsvin eller andre dyr.
-En kort presentasjon av den/de som vil eie og ta del i marsvinholdet.

Vi tar nå kort!

Jeg selger IKKE marsvin til noen som skal ha hunner og hanner gående sammen!

[facebook https://www.facebook.com/pg/sandefjordzoo/photos/?tab=album&album_id=277967909256117 social_plugin=true]